Coca-Cola HBC Hrvatska projektom Raise the Bar doprinosi hrvatskoj gastro sceni

20. srpnja 2020.

U sklopu projekta Raise the Bar koji je nastao s ciljem pomoći ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj nudi se financijska pomoć barmenima za lakše prevladavanje krizne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa.

Prije više od godinu dana Coca-Cola HBC Hrvatska pokrenula je projekt Raise the Bar posvećen podizanju kvalitete radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Svoja su nastojanja usmjerili kroz tri projektna modula – akademiju Raise the Bar, namijenjenu konobarima, barmenima i baristima, suradnju s centrima kompetentnosti u turizmu te stipendije mladim gastronomskim talentima za edukaciju na najboljim svjetskim učilištima.

Jedna od tih mladih gastronomskih nada, koja je već imala priliku izbrusiti svoje znanje na prestižnoj akademiji Le Cordon Bleu Istanbul, je Nikolina Putica, simpatična Dubrovčanka kojoj je 2019. na kongresu Chef’s Stage dodijeljena zajednička stipendija zaklade Budi Foodie i projekta Raise the Bar.

„Teško je opisati kako sam se osjećala kad sam čula svoje ime na dodjeli. Bila je to mješavina sreće, ponosa i pozitivnog iznenađenja. Iznenađenje je bilo tim veće jer smo očekivali jednog dobitnika, a zahvaljujući Raise the Baru i zakladi Budi Foodie troje nas je finalista dobilo mogućnost školovanja na prestižnim akademijama“, prisjeća se Nikolina koja se vratila obogaćena novim znanjem. Drugo dvoje stipendista, Marina Levak i Tibor Valinčić, tek treba započeti svoje međunarodno iskustvo.

Nakon početnog pozitivnog šoka Nikolina je krenula u ostvarenje svojih želja. „Odlazak na akademiju Le Cordon Bleu i kasniji staž u Neolokalu kod Maksuta Askara bila je značajna prilika za moj razvoj jer sam imala priliku učiti od najboljih“, smatra Nikolina. Na akademiji su prošli sva kulinarska polja od temeljaca, umaka, mesa, ribe i deserata, a predavanja su se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela koji se ocjenjivao. U ocjenu su bile uključene higijena, organizacija, tehnika, prezentacija i okus jela. Osim akademije, Nikolinu se posebno dojmio Istanbul: „Život u velikom gradu kao što je Istanbul donosi sa sobom nove mogućnosti. Imala sam priliku doživjeti njihovu kulturu što me obogatilo kao osobu. Posebno su mi ostala u sjećanju nova poznanstva koja sam ostvarila.“

Unatoč tome što joj je, kao i mnogim drugima, koronakriza utjecala na planove, vrlo joj se brzo otvorila nova prilika za suradnju kojoj se iznimno veseli. „Vjerujem da su se većini ljudi, kao i meni, promijenili planovi za ovu godinu. Ipak, otvorila mi se mogućnost suradnje na projektu u Dubrovniku sa šefom Darjanom Urdihom s kojim sam već imala sjajno iskustvo. Budući da je kriza utjecala na turizam, odlučio je otvoriti malu lokalnu butigu Oaza – the finest grocery store kroz koju podržava OPG proizvođače, maslinare i vinare. U Oazi će se također održavati radionice i degustacije kao i prodaja domaćeg kruha.“

Iako je zahvaljujući stipendiji zaklade Budi Foodie i projekta Raise the Bar imala priliku učiti i raditi u inozemstvu, svoju profesionalnu budućnost vidi u Hrvatskoj. „Želim se razvijati i graditi u Hrvatskoj jer smatram da ovdje ima mnogo stručnjaka od kojih mogu puno naučiti“, odlučno tvrdi Nikolina.

Sa svojim programom stipendija Raise the Bar nastavlja i ove godine, a novina je što pokreću i vlastitu fondaciju kroz koju će stipendirati gastronomske talente. Prijave za stipendije projekta Raise the Bar kreću najesen, a informacije o nadolazećim aktivnostima ovog sveobuhvatnog društveno odgovornog programa moguće je doznati na mrežnojFacebook i Instagram stranici projekta.

„Mladima koji imaju ambiciju i želju za učenjem, poručujem da si prijavom na stipendiju mogu otvoriti nova vrata i dodatno ojačati našu gastronomsku scenu“, uz osmijeh zaključuje Nikolina.