Raise the Bar Youth

Program Raise the Bar Youth namijenjen je učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola kako bi im se omogućilo dodatno osposobljavanje prijenosom mekih i poslovnih vještina.

Raise the Bar Youth sastoji se od pet online modula koji obuhvaćaju teorijsko znanje koje prenose stručnjaci te primjere iz prakse koje s učenicima dijele renomirani hrvatski barmeni, chefovi i poduzetnici.

Program je razvijen temeljem nalaza kvalitativnog istraživanja koje je za Coca-Colu HBC Hrvatska provela agencija Ipsos s ciljem detektiranja edukacijskih sadržaja koji nedostaju ili nisu zastupljeni u dovoljnoj mjeri, a relevantni su za uspješnu karijeru u ugostiteljstvu.

Dobitničke škole natječaja Raise the Bar Youth u školskoj godini 2023./2024. su:

1. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec
2. Obrtnička škola Požega
3. Ekonomska i turistička škola Daruvar

Čestitamo dobitničkim školama i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na natječaju, kao i u cijelome programu Raise the Bar Youth!

Više pročitaj na poveznici.

Predavači

DAVOR STANKOVIĆ
Profesor fonetike i engleskog jezika i književnosti, komunikacijski stručnjak i konzultant
ZRINKA SUK
Predsjednica i koordinatorica udruge Ocean znanja koje organizira edukacije i treninge za mlade ljude
JELENA HOLENKO PIRC
Magistra ekonomije i turizma, licencirani turistički vodič i interpretator
GORDANA ĆORIĆ
Predavačica na Veleučilištu VERN, usmjerena na kolegije vezane uz poduzetništvo i inovacije
DAJANA BARBIĆ
Profesorica na Ekonomskom fakultetu, jedna od autorica srednjoškolskog udžbenika o osobnim financijama

Predstavnici struke

KARLO FERENČAK
Glavni barmen Noela, prvog i jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom
MARKO GAJSKI
Glavni kuhar restorana s Michelinovom zvjezdicom LD Korčula
IGOR GUDAC
Chef i poduzetnik, vlasnik lokala Broom44
MATIJA BELKOVIĆ AND MATIJA HRKAČ
Osnivači brenda specialty kave Cogito i istoimenog lanca specialty coffee shopova
VEDRAN GULIN
Ugostitelj, osnivač Cocktail Weeka Zagreb i jednog od najuspješnijih zagrebačkih restorana SOI

OD MODULIMA

Komunikacija
Komunikacija je izrazito važna u ugostiteljstvu jer se kvaliteta komunikacije s gostima i kolegama odražava na kvalitetu i brzinu usluge te zadovoljstvo zaposlenika i gostiju. U modulu Komunikacija učenici će imati priliku upoznati različite vrste komunikacijskih vještina, s fokusom na komunikaciju s dobavljačima i gostima te rješavanje konfliktnih situacija, kako s gostima, tako i s kolegama.

Predavač: Davor Stanković
Predstavnik struke: Karlo Ferenčak

Timski Rad
Modul Timski rad bavi se važnošću timskog rada te učenicima omogućuje upoznavanje različitih oblika timskog rada, organizacije rada u timu te kako upravljati vremenom. Cilj je učenicima prenijeti sve prednosti učinkovitog timskog rada koji svim članovima tima posao čini jednostavnijim i jasnijim, povećava usmjerenost na zajednički cilj te smanjuje mogućnosti za konflikte.

Predavačica: Zrinka Suk
Predstavnik struke: Marko Gajski

Poslovno planiranje
Poslovno planiranje jedan je od najvažnijih elemenata kako na radnom mjestu, tako i prilikom samozapošljavanja ili otvaranja vlastitog ugostiteljskog objekta ili obrta. Zato će učenici, u sklopu modula Poslovno planiranje, imati priliku naučiti izraditi poslovni plan te upoznati cjelokupni proces, regulative, kao i prilike, i rizike. Učenici će se u sklopu modula upoznati s načelima poslovnog planiranja te strukturom i funkcijom poslovnog plana.

Predavačica: Gordana Ćorić
Predstavnici struke: Matija Belković i Matija Hrkač

Financijska pismenost
Financijska pismenost izrazito je važna za zapošljavanje, ali je isto tako sastavni dio svakodnevnih radnih zadataka budućih djelatnika u ugostiteljstvu. Zato će Raise the Bar Youth učenicima u sklopu modula Financijska pismenost dati priliku da steknu znanja o svijetu financija te razviju sposobnost razumijevanja osnova financijske pismenosti i upravljanja novcem.

Predavačica: Dajana Barbić
Predstavnik struke: Vedran Gulin

Samozapošljavanje
Kako bi učenici upoznali sve mogućnosti samozapošljavanja i znali od kuda krenuti, kome se obratiti i što očekivati, razvili smo modul Samozapošljavanje. Učenici će tijekom ovog modula dobiti uvid u mogućnosti samozapošljavanja, upoznati proces i osnovne elemente samozapošljavanja. Cilj modula je omogućiti učenicima da razumiju proces razrađivanja poslovne ideje te postavljanja i ostvarivanja ciljeva.

Predavačica: Jelena Holenko Pirc
Predstavnik struke: Igor Gudac