Priče o koktelima: Hemingway daiquiri & Negroni

3. lipnja 2022.

Hemingway daiquiri

Don’t bother with churches, government buildings or City squares. lf you want to know about a culture, spend a night in its bars.” – Ernest Hemingway

Tijekom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća bijeli je rum bio popularna i gotovo jedina vrsta ruma u zapadnome svijetu. Zbog te činjenice izazvao je procvat u industriji koktela, gdje je pridonio svjetskoj slavi poznatih pića kao što su daiquiri, mojito i piña colada.

A ako ispred imenice daiquiri stavimo ime Hemingway, dobivamo najpopularniju varijaciju ovog klasičnog koktela koji nas pričom vodi na Kubu u bar El Floriditu.

Priča kaže da je Hemingway tražeći toalet naletio u spomenuti bar gdje je barmen Constantino Ribalaigua Vert upravo u tom trenutku radio smrznute daiqurije (frozen daiquiri). Hemingway je u svojim biografskim knjigama poput knjige Pokretni blagdan pisao priče o pićima koje je pio sa svojim prijateljima književnicima u Parizu, a puno slobodnog vremena tijekom cijelog života proveo je u barovima.

Sad kada znamo tu činjenicu o poznatom piscu, znamo i da je morao probati koktel koji je Constantino pripremao. Nakon nekoliko gutljaja rekao mu je: ” Ovo je dobro, ali bih radije da nema šećera i da je dupla doza ruma!” Tog trena nastaje koktel Papa Doble. Papa je bio Hemingwayev nadimak među lokalcima na Kubi, dok je Doble označavalo mjeru ruma u njegovom koktelu.

Da bi koktel približili i ostalim gostima, u El Floriditi su morali biti kreativni.
Probali su ostati vjerni Hemingwayevoj želji da piće bude bez šećera, te su koristili Maraschino, klasični liker od Marasca trešnji, koji daje suptilnu slatkoću, umjesto običnog šećernog sirupa, a završni sastojak bio je sok crvenog grejpa koji je balansirao piće i davao mu svježinu.
Ako nas pitaš, sve topliji dani, savršeni su za uživanje u ovom koktelu, a za njegovu pripremu bit će ti potrebno:
·       45 ml bijelog ruma
·       30 ml svježeg soka od crvenog grejpa
·       15 ml svježeg soka od limete
·       10 ml Maraschino likera
·       5 ml šećernog sirupa

Priprema: Sve sastojke dobro protresti u shakeru i procijediti u rashlađenu coupe/martini čašu bez leda. Dekorirati koricom svježeg crvenog grejpfruta.

Negroni

„The bitters are excellent for your liver, the gin is bad for you. They balance each other.“  Orson Welles

Campari, slatki vermut i džin zajedničkim nazivnikom čine Negroni, najpopularniji talijanski aperitivni koktel.

Priča ovog koktela predivne rubi boje, započinje davne 1919. godine u Firenci. Legenda kaže da je talijanski grof Camillo Negroni u Casoni baru (Cafe Giacosa) bio stalni gost te kod barmena Fosca Scarsellija redovito naručivao Americano, koktel koji se sastoji od Camparija, slatkog vermuta, sode te korice limuna.
Jednog dana, zamolio je Fosca da u njegovom Americanu da ”kick”, a Fosco je u tom trenu sodu zamijenio džinom, a koktel je dovršio koricom naranče kako bi naglasio da u čaši nije Americano. Od tog trenutka to postaje redovita narudžba grofa Negronija, a ostali gosti to piće naručuju kao ” piće grofa Negronija” odnosno “na Negronijev način”, što se kasnije ustalilo kao Negroni.

lako je ova priča romantična, oko pravog porijekla ovog koktela vodili su se sporovi. Obitelj grofa Camilla te potomci generala Pascala Oliviera de Negronija, čini se da nisu mogli pronaći dogovor oko istine. Potomci generala tvrdili su da je on izmislio Negroni 1857. u Senegalu i da u njihovu obiteljskom stablu ne postoji grof imenom Camillo Negroni.

Vjerovali u legende ili ne, nama je u nasljeđe ostao ovaj vječni klasik, a za njegovu pripremu trebat će vam:
·       20 ml džina
·       20 ml Camparija
·       20 ml Crvenog vermuta

Priprema: Sve sastojke sa ledom pomiješati u barskoj čaši te procijediti u tumbler  čašu preko leda. Dekorirati koricom ili kriškom svježe naranče.

Matej Kostić, Brand Ambassador za jaka alkoholna pića Coca-Cole HBC Adria