Raise the Bar pomaže u razvijanju mladih talenata hrvatske gastro scene

16. rujna 2020.

Kroz projekt Raise the Bar mladi gastronomski talenti imaju priliku izbrusiti svoje znanje na prestižnim svjetskim učilištima

Hrvatska se, kao prava turistička zemlja, unazad nekoliko godina može pohvaliti sa sve većim brojem kvalitetnih restorana, kafića i lokala koji, osim dobre hrane i pića, mogu ponuditi i jedinstveni doživljaj. Ipak, jedan od problema s kojim se naši ugostitelji kontinuirano susreću je nedostatak kvalitetno obrazovane radne snage. Tako je Coca-Cola HBC Hrvatska s ciljem da pomogne u rješavanju tog gorućeg problema domaćega ugostiteljstva i turizma pokrenula sveobuhvatni program Raise the Bar.

Program Raise the Bar sastoji se od tri projektna modula – akademije Raise the Bar namijenjene konobarima, barmenima i baristima, stipendija Raise the Bar namijenjenih kuharima, slastičarima i osoblju za posluživanje u restoranu te programa suradnje s  područnim centrima kompetentnosti u turizmu.

Marina Levak, slastičarka je i stipendistica programa Raise the Bar te se nedavno vratila sa svojeg školovanja na prestižnoj školi Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thurie. Još je od malena pokazivala zanimanje za slastičarstvo pa je tako izrađivala vlastitu kuharicu u koju je izrezivala recepte za slastice iz novina, a kaže kako se oduvijek motala po kuhinji i miješala kreme i biskvite. Iako nije imala prilike ići u srednju školu za slastičara, nije odustajala od svojih želja te je po završetku srednjoškolskog obrazovanja upisala Kulinarski Institut Kul IN u Sisku gdje je naučila osnove slastičarstva koje je nastavila nadograđivati.

A upravo je zahvaljujući svojoj predanosti, znanju i ljubavi prema tome što radi prošle godine osvojila zajedničku stipendiju projekta Raise the Bar i zaklade Budi Foodie koja je omogućila njoj, ali i drugo dvoje finalista – Tiboru Valinčiću i Nikolini Putici, školovanje na prestižnim akademijama. „Nisam očekivala da ćemo svo troje biti dobitnici, mislim da nije nitko od nas. Kod samog proglašenja imala sam navalu emocija, a posebno mi je drago što sam upravo u hotelu u kojemu je bilo proglašenje dobitnika počela raditi kako bih platila pohađanje Kulinarskog Instituta u Sisku“ prisjeća se Marina.

Školovanje na akademiji Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thurie započela je u srpnju ove godine na programu pod nazivom Expert in French Pastry Art. „Od samog početka školovanja sam se odlično snašla i prilagodila okolini. Kampus je veoma impresivan, sa čak 9 laboratorija, no nas je u grupi bilo zaista malo – svega desetak. Mislim da nam je to uistinu pomoglo jer se šefovi mogu posvetiti svakome od nas u potpunosti“ ističe Marina. Raspored rada i predavanja su dobivali na tjednoj bazi, a uglavnom bi radili ujutro od 6 do 13 sati. Većina nastave je praktična, čak 90%, što je Marini bilo posebno važno.

Za budućnost ima mnogo planova i ideja, no trenutno nigdje ne žuri. Školovanje je završila prije dva tjedna te kaže kako trenutno radi na tome da upozna sebe i vidi na koji način se želi razvijati. „Ništa ne odlazi preko noći i za sve treba biti strpljiv. Oduvijek sam bila sanjar, pa želim i poručiti svim zainteresiranima za program stipendija Raise the Bar – usudite se biti ti koji sanjaju. Iako se na početku mnogo toga čini nemogućim ili neostvarivim, treba vjerovati u sebe i imati strpljenja. Nemojte oklijevati oko prijave, jednostavno to napravite jer sreća prati hrabre“ optimistično zaključuje Marina.

Osim stipendija, kroz projekt Raise the Bar Coca-Cola HBC Hrvatska osnovala je i već spomenutu akademiju namijenjenu konobarima, barmenima i baristima koja se odvija u suvremenom trening centru gdje polaznici imaju prigodu razvijati svoja znanja i vještine, potrebne za kvalitetan rad u ugostiteljstvu. Također, Coca-Cola HBC Hrvatska namjerava podići kvalitetu radne snage u ugostiteljstvu i kroz suradnju s regionalnim centrima kompetentnosti za turizam kojima stavljaju na raspolaganje svoje znanje, ekspertizu, savjetovanje te nastavni plan i program.

Sa svojim programom stipendija Raise the Bar nastavlja i ove godine, a novina je što pokreću i vlastitu fondaciju kroz koju će stipendirati gastronomske talente. Prijave za stipendije projekta kreću uskoro, a informacije o nadolazećim aktivnostima ovog sveobuhvatnog društveno odgovornog programa moguće je doznati na mrežnojFacebookInstagram i LinkedIn stranici projekta.