Zašto Raise the Bar?

29. ožujka 2022.

„Being in a position of privilege, you have a duty to lift others up“ rečenica je Asme Khan, vlasnice restorana Darjeeling Express u Londonu koju je izrekla u šestoj sezoni čuvene Netflixove serije „Chef’s Table“ opisujući očev odgoj koji ju je definirao kao osobu.

Ova rečenica najbolje opisuje što je Raise the Bar: mali obol Coca-Cole HBC Adria ugostiteljskoj zajednici u izgradnji generacija koje dolaze nakon nas.

Iako se iz gore navedenog možda može zaključiti kako je Raise the Bar nastao iz čistog altruizma, istina je da iza njega stoji i sebični cilj. Nakon četiri godine rada u ovoj industriji na strani distributera, počeo sam prečesto postavljati sebi pitanje: što ostavljam u naslijeđe ugostiteljskoj zajednici koja je imala ključan utjecaj u mom osobnom razvoju. Odgovor na to pitanje je Raise the Bar.
Sam projekt je sazrijevao u meni gotovo dvije godine, čekao pravi trenutak i prave ljude koji će stati iza njega. Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučio je prepoznati pravi trenutak i tim koji može ideju evoluirati i pretvoriti u stvarnost.

Uz sve uspone i padove ugostiteljske scene proteklih godina, kvaliteta ponude i usluge je rasla. Uzmite za primjer broj restorana s internacionalnim priznanjima ili koliko se više pažnje posvećuje naizgled jednostavnim stvarima poput serviranja u ispravnoj čaši ili korištenje kvalitetnog leda. Više puta, u proteklih nekoliko godina, industrija je u svojim idejama i željama bila ispred potrošača što je utjecalo na prijevremeno odustajanje od inicijalno zamišljenih koncepata. Uz pravo vrijeme i pravi tim, ponekad je potrebna i doza strpljenja kako bi potrošači shvatili i kupili ono što im nudimo. Osobno očekujem kako će kvaliteta ponude i usluge nastaviti rasti. Tome će dodatno doprinijeti i ulazak novih generacija u svijet gastronomije, generacija koje svoje navike grade manje „na zidiću“, a više u restoranu ili kafiću.

Daljnjim rastom kvalitete u ugostiteljstvu važnost ulaganja u radnu snagu (p)ostaje nazivnik oko kojeg se svi u industriji trebamo okupiti. Naš zadatak kao generacije je popularizirati ugostiteljska zanimanja, ostaviti iza sebe ljude koji će biti bolji i imati bolje preduvjete od nas samih.
Iako će se rezultati našeg rada, kao i samog programa Raise the Bar, vidjet tek za nekoliko godina, bit će odraz onoga što radimo danas.
Do tada se veselimo pojedinačnim uspjesima koji se polako pretvaraju u kolektivni uspjeh. Preko 50 mladih ljudi do sada je dobilo priliku napredovati zahvaljujući programu Raise the Bar. Kada ih vidim iza šanka ili u kuhinji s osmjehom na licu kako rade ono što vole sretan sam, a kada čujem pohvale ugostitelja na njihov rad i pristup poslu siguran sam da smo na pravom putu.

Upravo zato vas pozivam da nam pomognete u daljnjoj izgradnji ugostiteljske scene:

Svi vi koji tek ulazite u ovu industriju budite gladni upijati znanje, ali istovremeno budite ponizni i strpljivi. Preduvjeti koje imate za razvoj i uspjeh su nemjerljivo veći u usporedbi s onima koje su imali vaši prethodnici.
Svi vi koji stojite iza šanka, u sali ili kuhinji podršku možete dati nesebičnim dijeljenjem znanja novim generacijama.
Svi vi koji ulažete i vodite ugostiteljstvo možete pomoći davanjem prilike za razvoj svojim ljudima što ponekad znači i prepoznati trenutak kada osobu treba unaprijediti ili joj pomoći pronaći drugačije okruženje.
Svi vi koji uživate u ugostiteljstvu podršku možete dati ostavljajući svoje novce barovima i restoranima koji razvijaju kvalitetan sadržaj i uslugu.

I najbitnije, svi vi koji ste roditelji djece koja žele raditi u ugostiteljstvu (a nerijetko imaju manjak podrške obitelji), možete pomoći pružajući vašoj djeci oslonac da izgrade karijeru radeći ono što vole.

Ovom prilikom želim zahvaliti svim članovima Raise the Bar tima koji su u zadnje četiri godine odvajali svoje vrijeme i znanje da ovaj projekt učine boljim nego što je inicijalno zamišljen.
Being in a position of privilege, you have a duty to lift others up.

Filip Verbanac,
direktor Odjela za kavu, jaka alkoholna pića i ugostiteljstvo i začetnik projekta

Raise the Bar